Recept van de week

14
mrt
2014

tagine van lamDe zon begint weer te schijnen, de temperatuur gaat omhoog, het eerste voorzichtige groen komt aan de bomen: Voorjaar is in aantocht. Een heerlijk seizoen lekkerbekken: de eerste asperges, hollandse aardbeien en natuurlijk het onovertroffen hollandse zuiglam!! Ik kijk er al naar uit om mijn eerste lamszadel in de oven te kunnen schuiven.

Voor het zover is heb ik echter nog een perfect recept voor het wat “oudere” lam.

Tagine van Lamsvlees

Ingredienten voor 4 personen:

  • 600 – 700 gram lamsvlees in stukken van ongeveer 3 cm (lamsbout of schouder zijn hier erg geschikt voor).
  • 1 rode ui
  • 1 bos verse koriander
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 2 eetlepels honing
  • beetje saffraan
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 250ml bouillon
  • 100 gram gepelde hele amandelen

Bereiding:

  • Snijd de ui de knoflook fijn, hak de koriander.
  • Marineer de stukken lamsvlees met de ui, de knoflook, de gehakte koriander, de kruiden, de honing en een paar draadjes saffraan in een kom. Voeg er een fikse scheut olijfolie aan toe, peper en zout. Laat tenminste 1 uur intrekken.
  • Bak de stukken lamsvlees, samen met de marinade, in een beetje olie bruin en doe in een tagine (een braadpan met deksel volstaat ook als je geen tagine hebt).
  • voeg een de gepelde tomaten toe (in stukken gesneden. Je kunt tegenwoordig ook blokjes tomaat krijgen, maar die vind ik zelf te klein. Bij voorkeur zijn de stukken tomaat net zo groot of iets groter als de stukken lamsvlees) en een scheutje bouillon (als je het kunt krijgen, gebruik je lamsfond uit een potje, anders volstaat runderbouillon van een blokje ook). Let op dat je niet teveel bouillon toevoegd. Het gerecht moet nietn koken, maar zachtjes stoven. Dus een scheut is in het begin voldoende. Controleer tijdens het garen of het vlees nog voldoende vochtig is, als het te droog lijkt te worden, voeg je wat bouillon toe.
  • Stoof het lamsvlees in 2 – 3 uur zachtjes gaar, of tot het helemaal zacht is.
  • Bruneer de amandelen vlak voor het gerecht klaar is en voeg deze toe. Dat geeft een spannende “crunch” aan het gerecht

 

Serveer met couscous en salade. Wat yoghurt met mint geeft het gerecht wat fris.

Eet smakelijk.