Dubbel gepofte aardappel met creme fraiche en parmezaanse kaas

29
mrt
2014

 

DSCN2998Na al die drukte rondom Obama in Den Haag, wilde ik iets Amerikaans doen deze week. Nu staan de Amerikanen niet bekend om hun culinaire tradities, maar er zijn toch wel een paar typische gerechten die echt niet te versmaden zijn. Voor mij is dat bijvoorbeeld de steak met gepofte aardappel en “coleslaw”. Voor deze week heb ik dus gekozen voor de gepofte aardappel, maar dan met een extra twist. Lekker, fris, makkelijk te maken en niet te versmaden.

Ingredienten:

  • 4 grote aardappels, bijvoorbeeld bonken, van ten minste 10 cm.
  • 1/8 liter creme fraiche
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • bieslook.

 

Bereiding:

  • Pof de aardappelen in aluminum folie (zorg ervoor dat ze goed gewassen zijn) in een oven op 180 graden gedurende ongeveer 1,5 uur. (controleer of ze gaar zijn door er zachtjes op de drukken, de aardappel moet dan meegeven).
  • Haal ze uit de folie en laat ze een beetje afkoelen.
  • Snijd er een dun plakje af, groot genoeg om de aardappel goed uit te kunnen hollen (zie plaatje)
  • Hol de aardappel voorzichtig uit met een lepel.  Doe de gare aardappel in een bak.
  • Vermeng de gare aardappel met ongeveer de helft van de creme fraiche, wat gesnipperde bieslook en de geraspte kaas.
  • Proef of ie lekker is, voeg anders nog wat creme fraiche of parmezaanse kaas toe.
  • Doe dit romige aardappel mengsel terug in de aardappel (voorzichtig aandrukken, zodat de aardappel goed vol zit).
  • Plaats de aardappel terug in de oven en pof ze nogmaals gedurende een kwartier a twintig minuten (tot ze mooi bruin zijn).
  • Serveer bij een mooi stuk rood vlees.

 

Dit is bij uitstek een (bij) gerecht om zelf een persoonlijk tintje aan te geven.  Je kunt eindeloos variëren met de vulling.

Eet smakelijk